COMPETITII‎ > ‎

''PESTISORUL DE AUR''- Concurs de pescuit pentru copii - Tulucesti, jud. Galati, 01.06.2014.

Pescuitul, înainte de a deveni un sport, este o pasiune pe care o dobândim în tipul vieţii.
Cum totul are un început, suntem atraşi în mrejele ei de la prima experienţă, pe care de multe ori nu o vom uita niciodată. Dacă acest lucru se întâmplă în anii copilăriei, s-ar putea să nu avem prea des ocazia de a o practica, din cauza grijei părinteşti de a nu păţi ceva dacă suntem lăsaţi singuri.
La pescuit, pe lângă satisfacţia rezultatelor obţinute, ne bucurăm de clipele petrecute în mijlocul naturii, departe de stresul cotidian. Probabil acesta este cel mai mare câştig de care beneficiem fără a ne da seama.
Pentru un pescar pescuitul este o activitate care îl relaxează, îl liniștește și îl bucură enorm.
Pescuitul trebuie să fie şi un mod de educaţie pentru protejarea şi respectarea naturii. Dacă avem grijă de natură, ea va avea infinit mai multă grijă de noi. Se spune că modul de comportament este deprins în cei şapte ani de acasă. Şi această educaţie este bine să fie făcută la o vârstă fragedă. Mai târziu s-ar putea să nu mai putem face nimic pentru că aşa cum evoluează lucrurile în ziua de azi este posibil să pierdem totul.
Cine este pescar poate confirma faptul că nerăbdarea pe care o trăieşti înaintea unei partide de pescuit se poate compara cu puţine lucruri în viaţă.

În contextul aspectelor menţionate anterior, unul dintre obiectivele Asociaţiei Pescarilor Sportivi Feroviari şi Prietenii VALURI DE CRAP este promovarea pescuitului recreativ în rândul copiilor.
Motivat de cele prezentate, asociaţia îşi propune organizarea unui concurs de pescuit pentru copii ca un cadou de Ziua copilului pentru micii pescari pe data de 1 iunie 2014.
Din fericire anul acesta data coincide cu o zi liberă şi cu deschiderea oficială a sezonului de pescuit în ape colineare şi de şes.
Dorim ca acest concurs să nu fie stresant pentru participanţi din pasiunea pe care o au părinţii/ însoţitorii lor. Ca orice cadou, trebuie să fie o bucurie pentru cei care îl primesc, nu un lucru forţat, care poate fi marcant pentru restul vieţii.
Lăsăm la latitudinea părinţilor/însoţitorilor respectarea acestui deziderat.

Am ales denumirea „Peştişorul de aur” pentru concurs întrucât regula va fi aceeaşi ca în poveste: prinde şi eliberează.

REGULAMENT DE DESFASURARE A CONCURSULUI DE PESCUIT
organizat de Asociaţia Pescarilor Sportivi Feroviari şi Prietenii VALURI DE CRAP: „PEŞTIŞORUL DE AUR - ediţia 2014”

Condiţii de participare:
Înscrierea la concurs se face pe forumul asociaţiei http://valuridecrap.forumstopic.com/t178-concurs-de-pescuit-pestisorul-de-aur-editia-2014, în tabelul deschis în acest scop.
Pentru relaţii suplimentare persoanele care pot fi contactate sunt:
-Donose Octavian: telefon-0723254356.
-Calciu Dan: telefon-0741359774.
în limita celor 20 de locuri alocate. În afara locurilor menţionate anterior la concurs au mai fost alocate 10 locuri pentru copii din localitatea Tuluceşti.
De asemenea în situaţiile de abandon se solicită avizarea celor menţionaţi anterior, pentru a da posibilitatea unui alt copil să participe.
Concursul se dresează copiilor din clasele I-IV sau chiar mai mici dacă au trăit experienţa unei ieşiri pe malul apei, vârsta maximă pentru a putea participa este de 11 ani. Fiecare participant trebuie să fie însoţit de un părinte/însoţitor care va fi obligat să-şi decline calitatea şi să-şi asume răspunderea pentru supravegherea pe toată durata concursului şi în timpul celorlalte activităţi organizate colateral desfăşurării acestuia (festivitate de premiere, etc.).
Ţinând cont de anotimp şi de protecţia care trebuie asigurată participanţilor, însoţitorii trebuie să asigure mijloace de protecţie (umbrele) şi echipament adecvat mediului de desfăşurare, astfel încât cei mici să nu fie expuşi razelor solare sau eventualelor precipitaţii.

REGULAMENT DE DESFĂŞURARE A CONCURSULUI

1.Concursul se va desfăşura pe pârâul Chineja în dreptul staţiei de cale ferată din Localitatea Tuluceşti, pe data de 1 Iunie 2014. Punctul de întâlnire a participanţilor va fi pe data de 01.06.14, ora 9,00, la staţia de cale ferată din Localitatea Tuluceşti
2. Concursul se adresează numai celor ÎNSCRIŞI pe lista postata special pentru asta pe forumul valuri de crap: http://valuridecrap.forumstopic.com/t178-concurs-de-pescuit-pestisorul-de-aur-editia-2014
3. Ordinea de desfăşurare a competiţiei se va face prin tragere la sorţi care va loc la ora 10,00 pe malul apei în dreptul standurilor marcate pentru concurs. Până la ora menţionată anterior părinţii/însoţitorii vor semna angajamentul. Pentru cei care sunt familiarizaţi cu zona prezentarea se poate face direct la locul de desfăşurare a tragerii la sorţi.
4. Locul de desfăşurare este în standurile marcate pe malul apei. Durata concursului este de 2 ore din momentul în care fiecare participant a ocupat locul în stand. Ora la care se declară începerea concursului va fi stabilită de către arbitrii;
5. CONCURSUL SE VA DESFĂŞURA INDIVIDUAL;
6. Scopul concursului este promovarea pescuitului în rândul copiilor precum şi inmanarea unui cadou de ziua copilului;
7. Număr de scule: se va utiliza o singură undiţă de 4 m cu linie prevăzută cu un singur înaintaş. Undiţa şi linia vor fi oferite gratuit fiecărui participant de catre organizatori.
De asemenea, organizatorii vor asigura linii de rezervă (cârlige legate) pentru situaţiile neprevăzute ( deteriorarea sau pierderea) de participanţi a accesoriilor cu care au fost dotaţi.
Există posibilitatea ca participanţii să pescuiască cu undiţa/lanseta proprie cu plută şi linie cu un singur înaintaş (cârlig).
8. Momeala folosită: se poate folosi orice tip de momeală (mămăligă, viermuşi, râme, pâine). Momeala va fi asigurată gratuit de organizatori sub formă de viermuşi sau de către părinţii/însoţitorii participanţilor în cazul în care aceştea optează pentru altă variantă alternativă de momeală.
9. Nădire: se poate folosi orice tip de nadă care va asigurată de către părinţi/însoţitorii participanţilor.
10. Obligaţiile părinţilor/însoţitorilor legate de desfăşurarea propriu-zisă a concursului:
- în cazul în care participanţii nu au îndemânarea necesară, aruncarea ustensilelor de pescuit se poate face de părinţi/însoţitori;
- punerea momelii în cârlig se poate face de părinţi/însoţitori;
- scoaterea peştişorilor din cârlig se poate face de către părinţi/însoţitori sau în situaţiile în care nu se reuşeşte eliberarea peştişorilor din cârlig de cei menţionaţi de către arbitrii.
11. Prinderea, respectiv aducerea peştilor la mal, se poate face NUMAI DE CĂTRE PARTICIPANŢI.
Precizare: Nerespectarea acestei prevederi duce la excluderea din concurs a participanţilor.
12. Fiecare participant va avea din dotare proprie o găleată cu apă în care vor fi păstraţi peştii până la măsurarea de către arbitrii, după care vor fi eliberaţi. Periodic, arbitrii se vor deplasa la fiecare participant pentru măsurarea „capturilor” şi eliberarea lor.

EVALUARE REZULTATE ŞI PREMIERE
1. Fiecare participant va primi o „Fişă de participare la concurs”, după modelul prezentat în Anexă;
2. În „Fişa de participare la concurs”, arbitrii vor nota fiecare captură şi numărul de puncte obţinute de către participanţi;
3. Se punctează fiecare peşte prins. Numărul de puncte acordat pentru fiecare peşte se stabileşte în funcţie de lungimea acestuia, regula fiind: 1 punct pentru fiecare centimetru. Măsurarea se face de la gură până la capătul cozii. Valorile sub 0,5 cm exclusiv se neglijează, iar cele peste 0,5 cm inclusiv se rotunjesc la întreg.
4. Câştigători sunt participanţii care acumulează, însumat, cel mai mare număr de puncte.
5. Se premiază, în ordinea rezultatelor obţinute, locul I, II şi III. Premiile constau în diplome şi cadouri.
6. Festivitatea de premiere se va desfăşura după ce comisia de arbitrii va centraliza rezultatele concursului ;
(nota: vor fi premiati toti copiii, indiferent de pozitia acestora in clasament!)

ALTE PRECIZĂRI
La eveniment pot asista şi alţi susţinători ai participanţilor (galeriile de incurajare) care nu au dreptul de a interveni fizic în desfăşurarea competiţiei.
Aceştia au obligaţia:
-să se abţină de la orice manifestare zgomotoasă, care îi poate deranja pe ceilalţi participanţi;
-să se abţină de la orice comentarii în legătură cu ceilalţi participanţi la concurs; nu este admisă niciun fel de remarcă necuviincioasă la adresa acestora.

Este obligatorie păstrarea curăţeniei în perimetru; în acest scop, fiecare echipa (participant, însoţitor/părinte, susţinător, după caz) îşi va aduce de acasă câte un sac menajer pe care îl va folosi pentru depozitarea resturilor de orice fel; aceşti saci, după umplere, vor fi aduşi în locurile special amenajate.

Deplasarea participanţilor la locul de desfăşurare a concursului se va face pe cheltuiala proprie.

APSF SI PRIETENII VALURI DE CRAP,
Octavian Donose.
Comments